Bůček na černém pivu s nádivkou recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1 (až 1,3) kg bůčku špičky
- 1 černé pivo
- 1 cibule
- kmín
- celý pepř
- bylinková sůl (použita Allnatura)
- Nádivka:
- 1/4 kg uzené krkovičky
- 1/3 veky
- 3 kuličky mraženého listového špenátu
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku
- plátek špeku
- mléko
- strouhanka
- muškátový oříšek
Postup Bůček na černém pivu s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
V bůčku vyřízneme kapsu (nejlepší je požádat o to přímo řezníka). Stranu s kůží nařízneme do mřížky. Osolíme nahoře i dole a do nářezů vetřeme bylinkovou sůl. Odložíme do chladu. Mezitím si připravíme nádivku. Špenát necháme rozmrznout. Nakrájíme krkovičku i veku, dáme do mísy a pokropíme mlékem. Přidáme špenát, vajíčko, utřený česnek, na maličké kostky nasekanou trošku špeku, špetku muškátového oříšku a trochu pepře. Promícháme a případně přidáme i trošku strouhanky tak, aby nám vzniklo těstíčko.
Vyndáme si bůček a nádivku nacpeme do vyříznuté kapsy. Pekáček vymažeme zbytkem špeku, poklademe na dno cibuli nakrájenou na kolečka, položíme na ni bůček kůží dolu a vše podlijeme černým pivem. Nemusíme šetřit, ale nemělo by sahat na úroveň nádivky. Maso posypeme kmínem, pekáč přiklopíme a dáme pomalu péci do trouby rozpálené na sto dvacet stupňů. Po třech hodinách bůček odklopíme, polijeme šťávou a dopečeme ho na sto osmdesát stupňů, aby nám vznikla křupavá kůrčička. Podle potřeby během pečení poléváme šťávou. Podáváme buď jen s nádivkou a nebo s bramborem (vařeným i pečeným).