Brambory zapečené s pórkem, jarní cibulkou, hlívou a zakysanou smetanou recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 1000 g brambor
- 1 jarní cibulka
- 2 pórky
- 2 snítky petrželové natě
- 2 snítky libečkové natě
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 180-200 g hlívy ustřičné
- máslo
- 2-3 PL másla na vymazání formy
- drcený kmín
- 1,5 zakysané smetany
- 1 lžička pikantní hořčice
- 1 lžička červené uzené papriky
Postup Brambory zapečené s pórkem, jarní cibulkou, hlívou a zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Brambory dobře omyjeme, nakrájíme na plátky a osušíme. Hlívu ústřičnou omyjeme, osušíme, pokrájíme na plátky, omytý pórek pokrájíme na kolečka a omytou jarní cibulku i s natí pokrájíme na drobné kousky. Pečící formu vymažeme máslem a vrstvíme.
Plátky syrových brambor, kolečka pórku, prosypeme vše drceným kmínem, bylinkami, solí a proložíme máslem.
Podobně dál vrstvíme brambory na tenké plátky, na plátky pokrájenou a omytou hlívu, opět přidáme drcený kmín, bylinky, sůl a plátky másla.
Na poslední vrstvu dáme brambory na plátky, jarní pokrájenou cibulku, drcený kmín, bylinky, sůl, pepř a plátky másla. Rozšleháme zakysané smetany, kam vmícháme uzenou papriku,(nebo jen červenou papriku) lžičku hořčice a pepř, trochu soli, neboť uz se jednoltivé vrtsvy prosypávali solí.
Nakonec polijeme povrch bramborovo-houbové směsi v zapékací misce zakysanou smetanu se všemi shora uvedenými ingrediencemi. Pečeme zpočátku ve vyhřáté troubě, přikryté alobalem na 180°C.
Když jsou brambory poloměkké, alobal odstraníme a dopečeme bramborovou směs dál dozlatova.