Bramborový bochánek - vláčný a nadýchaný recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 80 g rozpuštěného másla - vlažného
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 lžičky soli - necelá
- 0,5 lžičky citronové kůry - čerstvě nastrouhané
- cca 1,5 dl vlažného mléka
- 30 g droždí
- Dále:
- bílek na potření
- rozinky
- kandované ovoce
- mandle nebo ořechy
Postup Bramborový bochánek - vláčný a nadýchaný
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku promícháme a necháme vzejít kvásek.
Až se kvásek zvedne, přidáme do mísy zbylé ingredience společně s rozinkami (nejlépe předem namočenými v rumu), kandovaným ovocem nebo mandlemi dle chuti a vymícháme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě cca půl hodiny kynout pod utěrkou. Poté těsto opět propracujeme, vypracujeme jeden větší nebo dva menší bochánky, které dáme kynout už na plech vyloženým pečícím papírem.
Těsně před pečením potřeme bochánek (bochánky) rozšlehaným bílkem a dle chuti posypeme mandlemi (celé, nasekané nebo lupínky).
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, po 5-10 minutách zeslabíme na 160 stupňů a dopečeme dozlatova. Před vyndáním vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.