Bramborovo-květákové karbanátky recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 300 g oloupaných vařených brambor
- 300 g syrového květáku
- 1 větší vejce
- cca 60 g uzeniny dle chuti: sušená šunka, slanina, chorizo klobása...
- cca 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř mletý
- cca 1 hrst hrubé mouky
- olej na smažení
Postup Bramborovo-květákové karbanátky
Postup přípravy receptu
-
Vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Přidáme na větších slzách nastrouhaný syrový květák, jemně nastrouhaný česnek, vejce, drobně pokrájenou uzeninu dle vlastní chuti, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Mouky přisypeme jen trochu, aby karbanátky zůstaly vláčné a nadýchané. Já dal 30 gramů, ale záleží to i na moučnatosti brambor, takže dáme dle potřeby, aby šla vymíchaná hmota tvarovat mokrou nebo mastnou rukou do tvaru karbanátků, zhruba o velikosti dlaně.
Smažíme v pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Výborné jsou i zastudena. Uzeninu můžeme nahradit výraznějším sýrem.