Božtěšický koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

1/4 l vody
200 g cukru
125 g Hery (1/2 kostky)
400 g polohrubé mouky
špetka soli
2 vejce
1 prášek do pečiva
čerstvé jahody
Žmolenka:
200 g polohrubé mouky
100 g cukru či dle chuti
olej nebo máslo
tuk
mouka

Postup přípravy receptu

  1. Krátce svaříme vodu, cukr, Heru a trošku soli.

  2. Poté vychladíme. Do ještě teplé směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a vejce.

  3. Promícháme v těsto a vylejeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe řídce ovocem a posypeme žmolenkou.

  4. Pečeme ve středně teplé cca 180°C a předehřáté troubě do růžova. Zkusíme špejlí.

  5. Tento koláč se jen rozplývá, je velice jemný. S čerstvými jahodami je nejlepší. Proč řídce ovocem? Protože kdyby se dalo ovoce nahusto, koláč by se rozpadal, jak je jemný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!