Borůvkový koláč se smetanovým krémem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- špetka soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 180 g másla
- 1 vejce
- Borůvková náplň:
- 250 g borůvek
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 3 lžíce moučkového cukru
- sáček mleté želatiny (20 g)
- Smetanový krém:
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 sáčky ztužovače šlehačky
- Na zdobení:
- kokos
- borůvky
Postup Borůvkový koláč se smetanovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypejte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte. Přidejte na kousky pokrájené změklé máslo, vejce a zpracujte vláčné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm. Přeložte do dortové formy a urovnejte. Okraj seřízněte do rovna. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Formu s těstem vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Pečte korpus naslepo asi 15 minut při 210 °C. Poté z formy alobal s luštěninami sejměte a pečte při 170 °C dalších cca 20 minut dorůžova. Korpus nechte vychladnout.
Připravte si borůvkovou náplň. Želatinu nechte dle pokynů na obalu nabobtnat ve 3 – 4 lžících vody. Borůvky rozmixujte s tvarohem a moučkovým cukrem. Nabobtnalou náplň rozpusťte. Teď se připravte na velice rychlou práci. Do želatiny přilijte asi 3 lžíce borůvkové směsi, rychle promíchejte a vmíchejte do zbytku směsi. Zjistila jsem, že pokud jsem s touto fází pomalá, zůstane v krému hodně želatinových cucků.
Důkladně promíchanou směs nalijte do vychladlého korpusu a rovnoměrně rozetřete. Povrch uhlaďte a nechte ztuhnout.
Připravte si smetanový krém. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem smetany. Tvaroh rozmíchejte s moučkovým cukrem. Do tvarohu postupně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Směsí rozetřete na borůvkovou náplň.
Koláč ozdobte kokosem a borůvkami.