Borůvkovo-citrónový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Koláč:
- 160 g polohrubé mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 1/4 KL soli
- 113 g másla pokojové teploty
- 113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 150 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 PL vanilkového extraktu
- 2 PL strouhané citrónové kůry
- 1 hrnek borůvek
- Poleva:
- 113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 113 g másla pokojové teploty
- 185 g moučkového cukru
- 1 KL vanilkového extraktu
Postup Borůvkovo-citrónový koláč
Postup přípravy receptu
-
Koláč: troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložíme.
V kuchyňském robotu utřeme máslo, smetanový sýr a cukr do pěny, asi 2 minuty.
Přidáme vejce, jedno po druhém a řádně promícháme. Přidáme vanilkový extrakt, citrónovou kůru a promícháme.
Do máslové směsi pomalu přidáme směs mouky a jemně promícháme stěrkou.
Nakonec jemně vmícháme borůvky.
Těsto nalijeme do připravené pečící formy a pečeme cca 55-65 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed koláče není po vytažení suchá.
Necháme vychladnout. poleva:
V kuchyňském robotu utřeme máslo se smetanovým cuktrm a pomalu přidáváme moučkový cukr, ušleháme do hladka. Přidáme vanilkový extrakt. In a stand mixer or large bowl, cream butter and cream cheese until smooth.
Necháme lehce vychladnout a opatrně naneseme na vychlazený koláč.
Před podáváním necháme vychladnout v lednici, až poleva ztuhne.