Bezlepkový linecký koláč recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- 200 g světlé bezlepkové mouky
- 150 g cukru moučka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g mletých mandlí
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce
- 200 g másla
- 1 žloutek na potření
Postup Bezlepkový linecký koláč
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme linecké těsto: Mouku, cukr, vanilkový cukr, mandle a skořici smícháme, navršíme na vál a uprostřed vytvoříme důlek. Do něj dáme vejce a máslo na kousky a všechno studenýma rukama rychle zpracujeme do hladkého těsta. To dáme do fólie a na hodinu do chladu odpočinout.
Předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušná na 175°C).
Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném válu na sílu asi 5 mm, vložíme do formy a vytvoříme asi 1 cm vysoký okraj. Těsto namažeme džemem.
Zbylé těsto rozválíme a formičkou vypichujeme drobné tvary (srdíčka, hvězdičky, kytičky), uspořádáme je na koláč a potřeme žloutkem. (I okraje koláče.)
Pečeme asi 1 hodinu. Koláč necháme vychladnout ve formě.