Bezlepkové bavorské vdolečky a dukátové buchtičky recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- 500 g bezlepkové mouky schär universal mixit
- 1 sáček dobrého vanilkového pudinku
- 2 žloutky
- 1/2 kostky droždí
- ¼ hrnku krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence
- 50 g másla
- 250 ml mléka (použila jsem vanilkové mléko Bobík)
- 1 PL rumu
- PL psylia
- 2 PL vody
- Špetka soli
- Špetka citronové kůry
Postup Bezlepkové bavorské vdolečky a dukátové buchtičky
Postup přípravy receptu
-
V trošce mléka se lžičkou cukru rozmícháme droždí a dáme k teplu vzejít kvásek.
Do dvou polévkových lžic vody dáme nabobtnat psylium.
Rozpustíme máslo, přidáme mléko, žloutky, rum, vzešlý kvásek, nabobtnalé psylium a rozmícháme. Vlijeme do pekárny, přidáme mouku, pudinkový prášek, cukr, sůl, citrónovou kůru a zapneme program Těstoviny. Necháme umíchat a aspoň ½ hodiny vykynout.
Silikonový vál potřeme olejem a přendáme na něj vykynuté těsto. Odebíráme kousky těsta a tvoříme v naolejovaných dlaních vdolečky. Necháme na válu ještě chvíli kynout.
Do kastrolku si dáme tak 4-5 cm oleje a nahřejeme, ale nerozpálíme, aby se nám vdolky z vrchu nespálily a uvnitř nezůstaly syrové. Vdolek vkládáme do oleje vrchní stranou dolů a smažíme přiklopené asi 1 minutu. Potom je otočíme a usmažíme druhou stranu také do zlatova.
Usmažené dáme na ubrousek a můžeme servírovat dle chuti. My použili klasická povidla a nahoru pacholík.
Z poloviny těsta jsem udělala takzvané dukátové buchtičky. Vytřela jsem plech na pizzu olejem a těsto do něj zlehka rozprostřela. Nechala 10 minut kynout a pak rádlem na pizzu, které jsem potírala olejem lehce nařezala kostičky buchtiček. Potřela jsem je rozpuštěným máslem. V troubě s plecháčkem s vodou jsem je pekla na 180 °C cca 15 minut.