Bavorské vdolečky v troubě recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 500 g hladké mouky
- 1/4 l mléka
- kostka droždí (42 g)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 60 g tuku (hera apod.)
- 1 žloutek
- olej
- povidla
- smetánek
Postup Bavorské vdolečky v troubě
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, droždí a cukru uděláme si kvásek (vlažné mléko, do toho přidáme cukr a nadrobíme droždí.). Tuk si rozehřejeme. Smícháme mouku, žloutek, sůl, kvásek, rozehřátý tuk a rum.
Vypracujeme těsto, které necháme 3/4 hodiny odpočinout (nejlépe vám nakyne někde u tepla přikryté utěrkou). Z těsta vyválíme silnější těsto (asi 1 cm) na pomoučněném vále. Nedoporučuji dělat slabé, potom budou vdolečky nizoučké.
Vykrajujeme kolečka, ta položíme na plech s pečícím papírem. Necháme je ještě 15 minut vykynout. Potřeme je olejem a dáme do nepředehřáté trouby. Pečeme asi při 180°-200°C.
Když nám už nahoře zezlátnou, ještě je potřeme olejem a necháme malinko zatáhnout.
Pokud vám dají vdolečky na více plechů, připravte si je předem, ale nepotírejte. Já jsem je vždycky potřela, než šly do trouby. Další plechy, po prvním, jsem dala hned do trouby a nic se nestalo. Podáváme ještě teplé, potřené povidly, příp. marmeládou a uprostřed se smetánkem, tvarohem, šlehačkou..... jak to má kdo rád nebo dle fantazie...