Bavorské masopustní koblížky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 60 g rozpuštěného vlažného másla
- 65 g moučkového cukru
- 20 g droždí
- 1 vejce + 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- Nahoru:
- 1 kostka tvarohu
- 1 šlehačka
- cukr podle chuti
- švestková povidla nebo marmeláda
- Na smažení:
- 1 kostka sádla (250-300 g)
Postup Bavorské masopustní koblížky
Postup přípravy receptu
-
Z uvedeného množství odebereme 2 lžíce mléka, lžičku cukru, 2 lžíce mouky, rozdrobíme droždí, umícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek (15 minut). Do mísy prosejeme mouku s cukrem, mléko spolu s vejcem a žloutkem prošleháme a přidáme k vlahému máslu. Kvásek a zbývající ingredience přidáme k mouce a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto, které pod utěrkou a na teplém místě necháme cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto na hladkou moukou posypaném vále vyválíme na placku o výšce 1,5 cm a vykrajovátkem nebo vhodnou skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta pod utěrkou necháme ještě 20 minut kynout. V hrnci nebo pánvi rozpálíme sádlo, kterým nešetříme. Do každého kolečka uděláme vprostřed prstem důlek a tímto dolů klademe do rozpáleného sádla. Na středně silném plameni smažíme do zlatova.
Pak obrátíme a smažíme z druhé strany. Odkládáme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. Vdolky dáváme do pánve s rozestupy, protože nabydou na objemu.
Vyšleháme šlehačku s cukrem, přišleháme tvaroh. Po vychladnutí mažeme vdolky povidly a dozdobíme tvarohovou náplní. Můžeme lehce pocukrovat. Z toho množství je 20-30 ks vdolků podle toho, jak velké je uděláme.