Basbousa - krupicový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1 hrnek krupice
- 1 hrnek kokosu
- 1 hrnek kokosoveho kremu
- 1/4 - 1/2 hrnku mleka
- 70 g rozpusteneho masla
- 1 lzicka prasku do peciva
- (1 hrnek = 250 ml)
- ater (sirup):
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek vody
- trocha stavy z citronu
- ruzova voda (esence)
- (1 hrnek = 200 ml)
- mandle na ozdobu
Postup Basbousa - krupicový koláč
Postup přípravy receptu
-
Cukr, vodu a ruzovou vodu smichame, privedeme k varu, zakapneme citronem a svarime na sirup, cca 10 - 15 minut.
Krupici, kokos a prasek do peciva promichame, prilijeme rozpustene maslo, kokosovy krem a promichame. Nakonec pridame mleko. Testo by melo byt kasovite konzistence.
Formu na peceni (o prumeru 26 cm) vytreme maslem, pomoci sterky na ni rozetreme testo a pri 180 stupnich (horni a dolni ohrev) cca 30 minut peceme. Ke konci zapneme na par minutek gril, aby povrch kolace zezlatl.
Ihned po vytazeni z trouby polijeme kolac sirupem. Nakrajime na mensi kousky a kazdy kousek ozdobime oprazenou mandli.