Barevný dortík s ovečkou Shaun recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Korpus: základna:
- 5 celých vajec
- 270 g cukru krupice
- 320 g polohrubé mouky
- 1,5-2 dcl oleje a stejné množství vlažné vody
- 1 prášek do pečiva
- Korpus: druhé patro:
- 3 vejce
- 10 dkg cukru
- 20 dkg mouky
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 1/2 Prášek do pečiva
- Krém je náš nejoblíbenější:
- 450 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 3 tyčinky ledových kaštanů
- 2 lžíce cukru krystal
- čokoládový pudink
- 50 g ztuženého tuku omega
- 40 dkg másla
- Domácí potahovací hmota:
- 20 dkg sušeného mléka (prosít)
- 20 dkg moučkového cukru (prosít)
- 3-4 lžičky oleje
- 3-4 lžíce pšeničného sirupu
- Trochu teplé vody (asi 30-50 ml)
- Můžete přidat různé aroma
- potravinářské barvivo
- Rybízová marmeláda
- banány
- figurka vymodelovaná potahovací hmotou White Icing, aranžérské drátky
Postup Barevný dortík s ovečkou Shaun
Postup přípravy receptu
-
Korpus je velice jednoduchý. Vejce ušleháme do pěny, přidáme olej a potom vlažnou až teplou vodu. Chvilku šleháme, potom vsypeme cukr a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.
Potom už jen pečeme ve středně vyhřáté troubě, na cca 15°C - raději pomaleji.
Krém: 400 ml mléka přivedeme k varu, přidáme cukr a ve zbylém studeném mléku rozmícháme řádně metličkou mouku a pudink a vlijeme do horkého mléka a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.
Poté odstavíme a do kaše dáme kaštany a omegu, mícháme do úplného rozpuštění.
Na pudink dáme mikrotenový pytlík (neudělá se nám škraloup) a necháme vychladit.Vychlazené vyšleháme do hladkého krému, ve druhé míse vyšleháme změklé máslo.
Poté obě směsi vyšleháme dohromady.
Domácí potahovací hmotu zadělávám v domácí pekárně. Do pekárny dám nejdříve tekuté suroviny, kromě vody a poté sypké a až navrch trochu teplé vody.
Ze začátku jsou suroviny dlouho sypké. P
ostupně se začnou spojovat a začne se tvořit hrouda, na kterou se nabaluje sypká směs až se spojí. Potom si vyndám hmotu na vál a prohnětu ji. Pokud je hmota moc měkká, přidáme cukr a sušené mléko. Pokud je naopak tuhá namočíme si ruce do vody a hňácáme do konzistence plastelíny. Nyní je na řadě barvení hmoty. Já používám gelové, ale práškové Kovandovi jsou taky dobré.
Po vychladnutí korpusu ho prokrojím tak 3x a jednotlivé díly pomažu rybízovou marmeládou, pomažu krémem, pokladu banány.
Potom celý korpus zvenčí pomažu krémem a nechám pořádně vychladit.
Když je vše dobře vychlazené dorty potáhneme potahovací hmotou jedné barvy. A teď se můžete kreativně vyřádit =) Z hmoty jsem si vykrájela hvězdičky, proužky, knoflíky, písmenka a ovečku Shaun a výsledek můžete vidět na fotkách.