Báječná čokoládová zmrzlina recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

2 hrnky (480 ml) smetany ke šlehání (31%)
3 polévkové lžíce (23 g) holandského kakaa
70 g hořké čokolády nakrájené nadrobno
70 g mléčné čokolády nakrájené nadrobno
1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
3/4 hrnku (170 g) krupicového cukru
špetka soli
5 žloutků
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Ve středně velkém hrnci smícháme 1 hrnek (240 ml) smetany a kakaový prášek. Zahřejeme na plotně na středním stupni a mícháme, aby se kakao dobře rozpustilo.

  2. Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme povařit 30 sekund, neustále šleháme metlou.

  3. Odstraníme z plotny a vmícháme obě čokolády a vyšleháme dohladka.

  4. Vmícháme druhý hrnek (240 ml) smetany a prošleháme.

  5. Směs nalijeme do středně velké mísy a navrch dáme husté síto.

  6. Ve stejném hrnci smícháme mléko, cukr a sůl a směs zahřejeme na středním stupni.

  7. V jiné míse rozšleháme žloutky a teplou směs mléka a cukru do nich pomalu a hlavně postupně nalijeme. Po každém přidání mléka vždy pořádně šleháme, abychom žloutky neuvařili.

  8. Směs žloutků s mlékem nalijeme do stejného kastrolu a zahřejeme na středním stupni. Za stálého mícháme směs ohřejeme na teplotu 75 - 80°C. 9. Jakmile směs dosáhne této teploty, okamžitě hrnec sundáme z plotny a nalijeme ji přes síto do čokoládové směsi. Řádně promícháme.

  9. Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.

  10. Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!