Bábovka ve vaječných skořápkách recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na pečení - vaječné skořápky, cca 24 ks, alobal, nepovinně muffinková forma
- Na těsto: použijete jakékoliv vaše oblíbené těsto na bábovku, já jsem použila:
- 4 vajíčka
- špetka soli
- 1 hrnek cukru krupice
- 250 ml šlehačky
- (možno nahradit mlékem a olejem v poměru 2/3 mléka + 1/3 oleje)
- 1,5 hrnku hladké mouky (možno trošku přidat podle velikosti vajíček)
- 1 prášek do pečiva
Postup Bábovka ve vaječných skořápkách
Postup přípravy receptu
-
Vajíčka vyfoukneme jen jednou trošku větší dírkou (velikost zvolíme dle vlastního uvážení tak, aby se dalo vpravit těsto). Vypláchneme vodou, vyvaříme ve vodě se solí (na litr vody cca 3 polévkové lžíce). Necháme pořádně vysušit. Do vysušených skořápek postupně naléváme trochu oleje, otvor zakryjeme palcem a protřepeme, aby se skořápka uvnitř promastila. Olej jsem nalévala pomocí malé odměrky se zobáčkem a z vajíčka jsem jej zase vylila zpět do té odměrky, nalila do dalšího vejce a tak pořád, abych skořápky zbytečně na povrchu neumastila.
V muffinkové formě jsem z kousků alobalu vytvořila hnízda do kterých jsem posadila připravené skořápky.
Těsto na bábovku nalijeme do pevného sáčku, ustřihneme růžek a naplníme vajíčka maximálně do 3/4 - při pečení se těsto nafoukne a trochu vyteče.
Pečeme dle vlastní trouby, já jsem pekla v elektrické troubě bez horkovzduchu, na 180°C cca 20 minut, zkusíme klasicky špejlí.
Po upečení a mírném vychladnutí očistíme nožem, houbičkou co případně přeteklo, po vychladnutí ozdobíme dle vlastního uvážení.