Babiččin bramborový koláč s bylinkovým dipem recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 800 g brambor uvařených ve slupce
- 70 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 100 g anglické slaniny
- 100 g másla nebo sádla
- sůl
- pepř
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky muškátového květu
- 4 vejce
- petrželka
- Bylinkový dip:
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- pepř
- 2-3 stroužky česneku
- pažitka
- jarní cibulka na ozdobu
Postup Babiččin bramborový koláč s bylinkovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, sůl, všechno koření, nasekanou petrželku, žloutky a rozpuštěný tuk. Dobře zamícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto dáme do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 180°C upečeme dozlatova (asi 30-35 minut). Podáváme s dipem ze zakysané smetany a zdobené kolečky jarní cibulky.
Bylinkový dip: Zakysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, utřenými stroužky česneku a nasekanou pažitkou.