Adventní koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 300 g hladké mouky
- 200 g mletých lískových ořechů
- 120 g strouhanky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžičku skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- Dále:
- 400 g domácí marmelády
- žloutek
- 1 lžíce mléka
Postup Adventní koláč
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy vsypte všechny suché ingredience a směs promíchejte. Následně přidejte vejce, máslo a vypracujte hladké těsto. Chvilku to může trvat, tak buďte trpěliví. Pokud by se vám těsto stále oddělovalo, přidávejte postupně po kousku másla, dokud se těsto nespojí v jedno celistvé.
Vypracované těsto zabalte do folie a dejte na hodinu do lednice.
Po hodině těsto vyndejte a odkrojte 2/3, které dejte stranou. Připravte si dortovou formu (Ø 25 cm), vyložte ji pečícím papírem a větší část těsta do ní natlačte. Vytvořte vyšší okraje pomocí skleničky a rukou je natlačte na formu. Okraje formy jsem nijak nevymazávala. Aby byl okraj všude stejný, ořízla jsem ho nožem.
Na připravené těsto dejte asi 400 g domácí marmelády a rozetřete ji. Určitě se hodí nějaká kyselejší, třeba rybízová. Já měla marmeládu z hroznového vína.
Zbylou část odkrojeného těsta vyválejte a vykrajovátkem vykrojte třeba hvězdičky, které poté dejte na marmeládu.
Hvězdičky i okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem v troše mléka.
Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 170°C a pečte 50 minut.
Po upečení jsem lehce nožem přejela kolem formy, abych oddělila těsto. Koláč jsem nechala vychladnout a sundala z něj formu.
Vychladlý koláč jsem přenesla na tác a poprášila moučkovým cukrem. Koláč také nechte vychladit v lednici, ať marmeláda krásně zatuhne.